Treceți la conținutul principal

Si pisicile pot suferi de astm bronsic

Desi astazi este 1 Aprilie, acest articol nu este pacaleala! Parasim insa putin domeniul medicinei umane ca sa va spun despre astmul felin. 

Da, si dragutele pisici pot face astm. Nu sunt veterinar sa va dau foarte multe detalii, insa astmul are o prevalenta la pisici de aproximativ 1-5%. S-ar parea ca ar fi mai frecvent intalnit la pisici siameze.

Fiziopatologia este similara cu cea de la om.

Tusea, wheezing-ul si respiratia cu gura deschisa pot sugera acest diagnostic la pisici. Ele pot de asemenea adopta o postura specifica in timpul crizelor:

In timpul crizei de astm, pisica adopta o asemnea postura, aplecata pe labele din fata, cu gatul si capul extinse anterior. Este o postura care faciliteaza folosirea musculaturii respiratorii accesorii. La om, in timpul crizelor de astm, se petrece un fenomen asemanator, prin adoptarea unei posturi care sa favorizeze recrutarea unor grupe suplimentare de muschi. Sursa foto: Cornell University - Feline Asthma:What you need to know

Tratamentul astmului felin seamana oarecum cu tratamentul la om. Se folosesc corticosteroizi inhalatori asociati sau nu cu bronhodilatatoare. Poate va intrebati cum folosim inhalatoare la pisica?

Iata ca se poate, exista chiar masti cu spacer, special concepute pentru pisici (Aerokat):

Sursa foto: International Cat Care
De multe ori cred ca ne pierdem foarte mult in domeniul nostru de activitate, medicina umana. E bine poate sa ne gandim si la colegii nostri veterinari, care se confrunta de multe ori cu aceleasi boli intalnite si la om. Poate putem invata unii de la altii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se foloseste o masca de protectie?

Cand vine vorba de protectie impotriva infectiilor respiratorii, toata lumea intinde mana dupa o masca.
Din nefericire, multi studenti, medici rezidenti si chiar medici cu experienta folosesc incorect mastile de protectie.

Intai si intai, exista 2 feluri de masti: chirurgicale si "cu filtru". Fiecare are rolul ei:

1. Masca de tip chirurgical nu protejeaza purtatorul! 

Masca de tip chirurgical este conceputa pentru a proteja mediul extern de contaminarea cu secretii provenite de la persoana care o poarta. Adica, plaga operatorie nu se va contamina cu picaturile Flugge emise de chirurg. Putem proteja persoanele din jur daca o persoana cu infectie respiratorie (gripa, tuberculoza pulmonara activa) poarta acest tip de masca.

Masca de tip chirurgical este foarte ineficienta in protejarea purtatorului. De ce? Pentru ca aerul inspirat va urma mereu calea rezistentei minime - adica va intra pe langa masca.


2. Masca de tip chirurgical trebuie sa acopere si gura si nasul! 

Daca acoperim…

Ce facem cand gasim un nodul pulmonar? Malign sau benign?

In aceasta postare doresc sa va prezint cateva date cu privire la deciziile complicate de management al nodulilor pulmonari. La modul cel mai serios, este o problema complicata. Chiar si avand ghiduri si recomandari, in practica de zi cu zi este greu sa stabilim care pacienti au nevoie de investigatii suplimentare.

Cum gasim de regula un nodul pulmonar?
radiografie toracica simpla, facuta pentru simptome respiratorii, boli cronice respiratorii, medicina muncii etc. De regula gasim noduli calcificati, de intensitate mare. Atentie: o radiografie toracica efectuata periodic NU este o metoda eficienta de screening al cancerului pulmonar, deoarece majoritatea nodulilor mici nu se vad. computer tomograf (CT)toracic realizat in cadrul altui bilant, pre-operator sau din alt motiv. CT-ul toracic cu doza mica de iradiere este o metoda de screening eficienta a cancerului pulmonar la un anumit grup de pacienti: fumatori > 30 PA (fumatori activi sau cu sevraj de <15 ani) cu varsta intre 55-74…

Stadiile infectiei HIV

Poate veti vedea in documente medicale o stadializare a infectiei HIV, de exemplu: "seropozitiv HIV stadiul A1" sau "boala SIDA stadiul C3". Ce inseamna acesta stadializare?

Aceasta stadializare se bazeaza pe clasificarea OMS a infectiei HIV din 1993.

Literele A, B sau C definesc grupe de semne clinice si afectiuni supraadaugate infectiei HIV.
Cifrele 1, 2 sau 3 definesc cea mai mica valoare a limfocitelor CD4+. Astfel:

1: CD4+ < 500/mL
2: CD4+ intre 200-500/mL
3: CD4+ < 200/mL


Stadiul A = unul sau mai multe dintre criteriile urmatoare la un adult sau adolescent infectat HIV, in absenta criteriilor din stadiile B sau C:

- infectie HIV asimptomatica
- limfadenopatii generalizate persistente
- primo-infectie simptomatica

Stadiul B

- angiomatoza bacilara (infectie cu Bartonella spp.)
- candidoza orofaringiana recidivanta
- candidoza vaginala, persistenta sau recidivanta
- displazie de col uterin, carcinom de col uterin in situ
- sindrom "constitutional": fe…