27 mar. 2020

Testarea aleatorie pentru coronavirus mai utila decat doar testarea celor bolnavi

Va atrag atentia asupra articolului de mai jos din Mediafax. Este interesanta abordarea sugerata de Dr. Cercel si ar oferi sansa de a intelege situatia provocata de COVID-19 mult mai bine. Inteleg si punctul de vedere al prim-ministrului care are de gestionat o situatie foarte complicata, dar daca nu ne punem cu un pas inaintea virusului nu putem rezolva nimic! 

Sursa articol si poza: Mediafax.ro

Testarea aleatorie ne poate oferi o imagine globala, sa stim unde este virusul in comunitate. Ca un fel de sondaj - testam persoane reprezentative pentru diferite grupe de varsta, din diverse zone ale orasului, cu diferite boli pentru a intelege cu adevarat gravitatea situatiei si unde prioritizam resursele.

I. 

Daca testam doar oamenii grav bolnavi nu avem datele corecte despre epidemie. Putem sa exageram mortalitatea. Asa tragem concluzia gresita ca mortalitatea virusului este foarte mare cand poate nu este asa. Poate aflam ca de fapt foarte multi dintre cei 10000 au deja virusul dar nu au simptome, fac forme foarte usoare.

Daca va uitati in presa internationala, ratele de mortalitate la cei infectati cu SARS-CoV-2 sunt foarte variabile dintr-o tara in alta. Nu cred personal ca oamenii sunt atat de diferiti de la o tara la alta, ci probabil rata de mortalitate diferita reflecta practici de testare diferite de la o tara la alta (foarte scazuta in Germania si Coreea de Sud, ridicata in Spania si Italia). Poate in tarile cu rata de mortalitate scazuta s-au testat mai multe cazuri din comunitate cu forme usoare - deci poate formele grave sunt proportional mai rare decat se prezinta in presa.  

Este foarte important sa intelegem cu adevarat cat de mortala este COVID-19 - acest lucru nu este clar la acest moment! Aceasta informatie ne poate ghida cum prioritizam resursele limitate din 
sanatate, daca trebuie sa schimbam strategiile de combatere etc. 

Daca doar testam oamenii bolnavi doar adaugam cazuri la lista dar nu intelegem unde este virusul in comunitate. 

II.

Este posibil sa existe un numar enorm de infectii in comunitate care sunt necunoscute. Daca asta este adevarat, masurile de combatere vor fi extrem de ineficiente pentru ca virusul  va continua nestingherit sa se transmita in familii, intre prieteni - in ciuda restrictiilor de circulatie. 

Posibil asta sa fie si in Italia - unii medici de acolo suspecteaza ca virusul a existat in Italia inca de la sfarsitul anului 2019 si se transmitea in comunitate inca de atunci. Insa majoritatea celor infectati au facut forme usoare si doar cand au ajuns sa fie infectati mii de oameni vulnerabili au inceput decesele. Poate numarul celor infectati din Italia este de ordinul milioanelor? 
Este foarte important sa testam si asimptomatici, si oameni cu forme usoare si forme grave - o populatie reprezentativa pentru populatia generala a tarii. Altfel suntem cu un pas in urma mereu si doar stingem focuri ca pompierii cand tara de fapt arde mocnit.