6 apr. 2018

#12: Ce parere aveti despre virozele respiratorii "care nu mai trec"?


Sunt curios ce parere aveti despre virozele respiratorii care par a nu trece cu lunile... Este un fenomen frecvent in sezonul rece, uneori la oameni altminteri sanatosi. Practic par a trece dintr-o infectie de tract respirator superior in alta, aproape fara ameliorare. Nu sunt simptome severe, insa foarte jenante. E ceva normal, e suficient doar sa prescriem simptomatice si sa asteptam sa treaca? Putem face ceva in plus? Ce credeti?

1 apr. 2018

Si pisicile pot suferi de astm bronsic

Desi astazi este 1 Aprilie, acest articol nu este pacaleala! Parasim insa putin domeniul medicinei umane ca sa va spun despre astmul felin. 

Da, si dragutele pisici pot face astm. Nu sunt veterinar sa va dau foarte multe detalii, insa astmul are o prevalenta la pisici de aproximativ 1-5%. S-ar parea ca ar fi mai frecvent intalnit la pisici siameze.

Fiziopatologia este similara cu cea de la om.

Tusea, wheezing-ul si respiratia cu gura deschisa pot sugera acest diagnostic la pisici. Ele pot de asemenea adopta o postura specifica in timpul crizelor:

In timpul crizei de astm, pisica adopta o asemnea postura, aplecata pe labele din fata, cu gatul si capul extinse anterior. Este o postura care faciliteaza folosirea musculaturii respiratorii accesorii. La om, in timpul crizelor de astm, se petrece un fenomen asemanator, prin adoptarea unei posturi care sa favorizeze recrutarea unor grupe suplimentare de muschi. Sursa foto: Cornell University - Feline Asthma:What you need to know

Tratamentul astmului felin seamana oarecum cu tratamentul la om. Se folosesc corticosteroizi inhalatori asociati sau nu cu bronhodilatatoare. Poate va intrebati cum folosim inhalatoare la pisica?

Iata ca se poate, exista chiar masti cu spacer, special concepute pentru pisici (Aerokat):

Sursa foto: International Cat Care
De multe ori cred ca ne pierdem foarte mult in domeniul nostru de activitate, medicina umana. E bine poate sa ne gandim si la colegii nostri veterinari, care se confrunta de multe ori cu aceleasi boli intalnite si la om. Poate putem invata unii de la altii.