7 aug. 2015

Cum se foloseste o masca de protectie?

Cand vine vorba de protectie impotriva infectiilor respiratorii, toata lumea intinde mana dupa o masca.
Din nefericire, multi studenti, medici rezidenti si chiar medici cu experienta folosesc incorect mastile de protectie.

Intai si intai, exista 2 feluri de masti: chirurgicale si "cu filtru". Fiecare are rolul ei (vezi mai jos)

Am si un video (scuze nu e cea mai buna calitate video, dar mesajul e f. important!):



*pentru mai multe video-uri medicale abonati-va la canalul de YouTube https://www.youtube.com/user/scstanel
Sau vizitati: http://www.medstory.ro



1. Masca de tip chirurgical nu protejeaza purtatorul! 

Masca de tip chirurgical este conceputa pentru a proteja mediul extern de contaminarea cu secretii provenite de la persoana care o poarta. Adica, plaga operatorie nu se va contamina cu picaturile Flugge emise de chirurg. Putem proteja persoanele din jur daca o persoana cu infectie respiratorie (gripa, tuberculoza pulmonara activa) poarta acest tip de masca.

Masca de tip chirurgical este foarte ineficienta in protejarea purtatorului. De ce? Pentru ca aerul inspirat va urma mereu calea rezistentei minime - adica va intra pe langa masca.


2. Masca de tip chirurgical trebuie sa acopere si gura si nasul! 

Daca acoperim numai gura, evident ca micile picaturi Flugge (care transporta bacterii si virusuri din caile respiratorii ale purtatorului) vor iesi pe nas. Cavitatea nazala nu este sterila. Faringele nu este steril. Am vazut suficient de multi chirurgi care opereaza cu masca doar pe gura. Ar trebui sa nu existe nici macar unul. Nu e smecherie, este malpraxis.

3. Daca examinam un pacient cu infectie respiratorie activa, ne protejam cu o masca cu filtru. 

Masca de tip chirurgical nu protejeaza purtatorul (vezi 1 - aerul intra prin gaurile de pe langa masca). Doar o masca cu filtru de particule fine poate sa ne protejeze, si o face destul de eficient. Bineinteles nu trebuie omise si alte masuri: geamuri larg deschise pentru a dilua cantitatea de particule contaminante, distanta ceva mai mare fata de pacient, spalatul mainilor cu apa si sapun, examinare rapida etc.

4. O masca cu filtru folosita incorect este degeaba

Masca cu filtru trebuie folosita in asa fel incat sa respiram prin filtrul acesteia. Aerul nu trebuie sa aiba alta cale de acces in masca. Asta inseamna ca trebuie o masca cu filtru de marime potrivita fetei la care strangem partea metalica din partea superioara in jurul nasului in asa fel incat sa nu existe spatii prin care aerul sa ocoleasca filtrul. Cand este bine purtata, vom simti cand tragem aer cum masca se muleaza mai strans pe fata si cum aerul este fortat sa intre prin filtru.

O masca cu filtru se poarta strans pe fata:


Cand scoatem masca, daca raman cute pe fata, inseamna ca am obtinut oarecare etanseitate. Cutele dispar repede, o infectie s-ar putea sa tina mai mult.

5. Masca cu filtru nu protejeaza persoanele din jur

Daca persoana care poarta o masca cu filtru este bolnava, tuseste, masca cu filtru nu-i va proteja pe cei din jur. Filtrul este ca o valva: aerul trece prin filtru cand intra, dar iese nestingherit.

---

Ideile de mai sus sunt extrem de simple si de bun simt. Totusi, veti intalni in practica multe exemple de "asa nu":