Treceți la conținutul principal

Analizele de laborator "normale" si "anormale"

Ce inseamna o valoare "normala" a unei analize de laborator?

In facultate, tin minte ca multi dintre profesori au mentionat ca analizele de laborator trebuie mereu adaptate fiecarui pacient. De asemenea, s-a spus ca "normalul" reflecta doar o medie a valorilor obtinute intr-o populatie aparent sanatoasa. Abia acum realizez ca aceste notiuni sunt foarte importante in practica de rutina.

Fiecare pacient internat in spital beneficiaza de o serie de analize, de multe ori recoltate fara a avea motive suficiente. De regula, decizia de a face anumite analize se face fara multa ezitare, cu un pix in mana, bifand analizele dorite pe un buletin.

Totusi, ceea ce profesorii nostri au incercat sa ne comunice are multa valoare. Este important sa meditam poate cateva secunde inainte de a decide sa recoltam anumite analize. Pe langa faptul ca pacientul este "intepat" uneori de mai multe ori decat este necesar, exista riscul de a ne lansa pe piste gresite de diagnostic.

Valorile "normale" pentru majoritatea analizelor reprezinta in general intervalul care cuprinde 95% dintre valorile intalnite intr-o populatie aparent sanatoasa (+/- 2 deviatii standard de la medie).

Astfel, pentru fiecare analiza de laborator, 5% dintre pacienti se pot afla in afara intervalului de valori "normale". Poate 5% nu pare mult. Insa noi nu facem o singura analiza de laborator. Analizele sunt obtinute in grupuri mari, cum ar fi acest buletin relativ standard de biochimie:


Pe masura ce numarul de analize comandate creste, sansa de a obtine un rezultat "anormal" creste. Sa consideram analizele cu valorile "normale" in intervalul de +/- 2 deviatii standard de la medie (95% dintre valorile din populatia aparent sanatoasa). In aceasta situatie, pentru 5 analize comandate, sansa de a obtine un rezultat anormal este de 23%. Pentru 10 analize comandate, 40%. 20 analize comandate, 64%. (Dupa Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations)

Este clar ca intr-un buletin de rutina, sansa de a obtine un rezultat "anormal" este destul de mare. Daca din graba interpretam acest rezultat fara a avea in vedere si contextul clinic, exista sansa sa pornim catre explorari suplimentare pentru a sustine un anume diagnostic (sugerat de rezultatul analizei). Exista posibilitatea ca aceasta pista sa fie gresita si toate explorarile sa fie efectuate degeaba. Pacientul devine nelinistit, iar medicul frustrat ca nu poate diagnostica. Costurile medicale cresc. Exista posibilitatea de a ne "pierde" in detaliile oferite de multiplele analize care ne-au parvenit.

Pe de alta parte, bateriile standard de analize ofera informatii pretioase, care de multe ori rezolva situatii incerte clinic. Un rezultat "anormal" trebuie insa privit cu multa chibzuinta si mereu intrebandu-ne daca este intr-adevar "anormal" pentru pacientul in cauza (care este o persoana unica).

Tu ce parere ai? Cum s-ar putea folosi mai corect analizele de laborator in conditiile actuale (flux mare de pacienti, graba, sefi severi etc.)?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se foloseste o masca de protectie?

Cand vine vorba de protectie impotriva infectiilor respiratorii, toata lumea intinde mana dupa o masca.
Din nefericire, multi studenti, medici rezidenti si chiar medici cu experienta folosesc incorect mastile de protectie.

Intai si intai, exista 2 feluri de masti: chirurgicale si "cu filtru". Fiecare are rolul ei:

1. Masca de tip chirurgical nu protejeaza purtatorul! 

Masca de tip chirurgical este conceputa pentru a proteja mediul extern de contaminarea cu secretii provenite de la persoana care o poarta. Adica, plaga operatorie nu se va contamina cu picaturile Flugge emise de chirurg. Putem proteja persoanele din jur daca o persoana cu infectie respiratorie (gripa, tuberculoza pulmonara activa) poarta acest tip de masca.

Masca de tip chirurgical este foarte ineficienta in protejarea purtatorului. De ce? Pentru ca aerul inspirat va urma mereu calea rezistentei minime - adica va intra pe langa masca.


2. Masca de tip chirurgical trebuie sa acopere si gura si nasul! 

Daca acoperim…

Ce facem cand gasim un nodul pulmonar? Malign sau benign?

In aceasta postare doresc sa va prezint cateva date cu privire la deciziile complicate de management al nodulilor pulmonari. La modul cel mai serios, este o problema complicata. Chiar si avand ghiduri si recomandari, in practica de zi cu zi este greu sa stabilim care pacienti au nevoie de investigatii suplimentare.

Cum gasim de regula un nodul pulmonar?
radiografie toracica simpla, facuta pentru simptome respiratorii, boli cronice respiratorii, medicina muncii etc. De regula gasim noduli calcificati, de intensitate mare. Atentie: o radiografie toracica efectuata periodic NU este o metoda eficienta de screening al cancerului pulmonar, deoarece majoritatea nodulilor mici nu se vad. computer tomograf (CT)toracic realizat in cadrul altui bilant, pre-operator sau din alt motiv. CT-ul toracic cu doza mica de iradiere este o metoda de screening eficienta a cancerului pulmonar la un anumit grup de pacienti: fumatori > 30 PA (fumatori activi sau cu sevraj de <15 ani) cu varsta intre 55-74…

Stadiile infectiei HIV

Poate veti vedea in documente medicale o stadializare a infectiei HIV, de exemplu: "seropozitiv HIV stadiul A1" sau "boala SIDA stadiul C3". Ce inseamna acesta stadializare?

Aceasta stadializare se bazeaza pe clasificarea OMS a infectiei HIV din 1993.

Literele A, B sau C definesc grupe de semne clinice si afectiuni supraadaugate infectiei HIV.
Cifrele 1, 2 sau 3 definesc cea mai mica valoare a limfocitelor CD4+. Astfel:

1: CD4+ < 500/mL
2: CD4+ intre 200-500/mL
3: CD4+ < 200/mL


Stadiul A = unul sau mai multe dintre criteriile urmatoare la un adult sau adolescent infectat HIV, in absenta criteriilor din stadiile B sau C:

- infectie HIV asimptomatica
- limfadenopatii generalizate persistente
- primo-infectie simptomatica

Stadiul B

- angiomatoza bacilara (infectie cu Bartonella spp.)
- candidoza orofaringiana recidivanta
- candidoza vaginala, persistenta sau recidivanta
- displazie de col uterin, carcinom de col uterin in situ
- sindrom "constitutional": fe…