20 feb. 2015

Analizele de laborator "normale" si "anormale"

Ce inseamna o valoare "normala" a unei analize de laborator?

In facultate, tin minte ca multi dintre profesori au mentionat ca analizele de laborator trebuie mereu adaptate fiecarui pacient. De asemenea, s-a spus ca "normalul" reflecta doar o medie a valorilor obtinute intr-o populatie aparent sanatoasa. Abia acum realizez ca aceste notiuni sunt foarte importante in practica de rutina.

Fiecare pacient internat in spital beneficiaza de o serie de analize, de multe ori recoltate fara a avea motive suficiente. De regula, decizia de a face anumite analize se face fara multa ezitare, cu un pix in mana, bifand analizele dorite pe un buletin.

Totusi, ceea ce profesorii nostri au incercat sa ne comunice are multa valoare. Este important sa meditam poate cateva secunde inainte de a decide sa recoltam anumite analize. Pe langa faptul ca pacientul este "intepat" uneori de mai multe ori decat este necesar, exista riscul de a ne lansa pe piste gresite de diagnostic.

Valorile "normale" pentru majoritatea analizelor reprezinta in general intervalul care cuprinde 95% dintre valorile intalnite intr-o populatie aparent sanatoasa (+/- 2 deviatii standard de la medie).

Astfel, pentru fiecare analiza de laborator, 5% dintre pacienti se pot afla in afara intervalului de valori "normale". Poate 5% nu pare mult. Insa noi nu facem o singura analiza de laborator. Analizele sunt obtinute in grupuri mari, cum ar fi acest buletin relativ standard de biochimie:


Pe masura ce numarul de analize comandate creste, sansa de a obtine un rezultat "anormal" creste. Sa consideram analizele cu valorile "normale" in intervalul de +/- 2 deviatii standard de la medie (95% dintre valorile din populatia aparent sanatoasa). In aceasta situatie, pentru 5 analize comandate, sansa de a obtine un rezultat anormal este de 23%. Pentru 10 analize comandate, 40%. 20 analize comandate, 64%. (Dupa Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations)

Este clar ca intr-un buletin de rutina, sansa de a obtine un rezultat "anormal" este destul de mare. Daca din graba interpretam acest rezultat fara a avea in vedere si contextul clinic, exista sansa sa pornim catre explorari suplimentare pentru a sustine un anume diagnostic (sugerat de rezultatul analizei). Exista posibilitatea ca aceasta pista sa fie gresita si toate explorarile sa fie efectuate degeaba. Pacientul devine nelinistit, iar medicul frustrat ca nu poate diagnostica. Costurile medicale cresc. Exista posibilitatea de a ne "pierde" in detaliile oferite de multiplele analize care ne-au parvenit.

Pe de alta parte, bateriile standard de analize ofera informatii pretioase, care de multe ori rezolva situatii incerte clinic. Un rezultat "anormal" trebuie insa privit cu multa chibzuinta si mereu intrebandu-ne daca este intr-adevar "anormal" pentru pacientul in cauza (care este o persoana unica).

Tu ce parere ai? Cum s-ar putea folosi mai corect analizele de laborator in conditiile actuale (flux mare de pacienti, graba, sefi severi etc.)?